Bij Socrowd weet je zeker dat je een bijdrage levert aan een duurzame wereld. Door het aandeelhouderschap bij Socrowd steun je een organisatie naar keuze.
Deze organisatie kan immers rekenen op een renteloze lening van Socrowd als ze voldoende project aandeelhouders kunnen verzamelen. Eén aandeel van Socrowd kost 100 euro en geeft de organisatie recht op een renteloze lening van 300 euro.
Wist je dat we bij Socrowd enkel organisaties steunen die een positieve impact hebben om hun omgeving?
Een organisatie wil voor 60.000 euro investeren en wil dit geld ophalen in samenwerking met Socrowd. Socrowd stelt de organisatie in staat om samen met sympathisanten het bedrag op een veilige en transparante manier te verzamelen. Als de organisatie erin slaagt 20.000 euro te verzamelen via het crowdfunding platform, verdrievoudigt Socrowd dit bedrag en krijgt de organisatie een renteloze lening van 60.000 euro. De organisatie betaalt de lening terug en de investeerders kunnen hun geld weer terugkrijgen.
Je kunt aandelen kopen via de oranje ‘Investeer nu’ knop bij een lopende campagne naar keuze.
Onze lopende campagnes vind je hier bij Projecten.
Het systeem begeleidt je door het aankoopproces. Wij werken bij Socrowd niet met een 'account' maar als aandeelhouder hebben we wel bepaalde gegevens van jou nodig.
Betalen kan online (Bancontact, KBC, Belfius, iDeal, ..), dan komen er kosten bij om de online transactie te verwerken. Dit zijn kosten die wij moeten betalen aan het bedrijf dat de online betaling mogelijk maakt. Bij een online betaling krijg je het aandeelhoudersbewijs binnen via email. Check daarom wel je spamfolder want vaak komt het aandeelhoudersbewijs daar toe.
Je kan ook gewoon aandelen bestellen via hetzelfde proces en die via overschrijving betalen. Dan komen er geen extra verwerkingskosten bij. Na ontvangst van je betaling wordt je ingeschreven in het aandeelhoudersregister en ontvang je een aandeelhoudersbewijs, ook per email. Als aandeelhouder ontvang je regelmatig informatie over nieuwe projecten en ben je stemgerechtigd op onze jaarlijkse Algemene Vergadering.
Je kan ook Socrowd steunen, los van een project. Wil je als particulier of onderneming algemeen aandeelhouder van Socrowd worden zodat wij leningen aan projecten met positieve impact kunnen blijven verdriedubbelen, neem dan contact op met Caroline Sanders.
Socrowd staat voor Sociale Crowdfunding. Wij kiezen er voor enkel organisaties te steunen die sociale of maatschappelijke doelstellingen voorrang geven op financiële winst. Voorbeelden van sectoren die in aanmerking komen zijn de welzijnssector, sociale tewerkstelling, mens- en milieuvriendelijke ondernemingen, internationale solidariteit, ecologie (milieu), cultuur en leefbaarheid. Bovendien peilen we naar de manier waarop men de doelstellingen realiseert. In een ideaal geval streeft de organisatie naar een werking die volgende principes hanteert: Participatief ondernemen, transparantie, socialisatie van de opbrengsten, samenwerking en deskundigheid. Met een financieel onderzoek peilen wij ook de terugbetalingscapaciteit van de organisatie en de financiële haalbaarheid van het project. Als particulier of zelfstandige kunt u niet bij Socrowd terecht voor een lening.
Voor aandeelhouders zijn er geen kosten verbonden aan de aan- of verkoop van aandelen. Behalve als je online betaalt (Bancontact, KBC, Belfius, iDeal ,… ) , dan moeten wij hiervoor kosten aanrekenen, die we meteen doorstorten aan de tussenpersoon die de online betaling regelt (Mollie). Betalen via overschrijving kost niets extra.
De betrokken organisatie die zal genieten van een renteloze lening, betaalt wel een kostendekkende administratieve vergoeding aan Socrowd. Jouw kapitaal wordt met andere woorden volledig aangewend om maatschappelijke meerwaarde te realiseren.
Je kunt jouw
aandeel jaarlijks in de eerste helft van het jaar verkopen Je krijgt dan je geld terug. Neem hiervoor contact op via info@socrowd.be.
Let wel, als je jouw aandeel verkoopt vóórdat het door jou gesteunde project de lening afbetaald heeft, betekent dit dat het project mogelijk extra kosten moet maken.
De leningen die Socrowd geeft aan de organisaties bestaan voor minstens 1/3 uit kapitaal dat is ingebracht door de achterban. Dit dus in de vorm van 1 of meerdere Socrowd aandelen die men aankoopt, voor dit bepaald project. Als de lening door de organisaties volledig is terugbetaald, contacteren we alle aandeelhouders die voor dit project zijn ingestapt, met de vraag of ze aandeelhouder willen blijven of ze willen uitstappen.
Uittreden vóór de vervaldatum van de lening kan, maar hieraan zijn wel twee voorwaarden verbonden:
- Van het openstaand saldo moet er altijd minstens 1/3 uitstaan in aandelen die tijdens de crowdfundingsactie zijn ingebracht. De andere 2/3 komt dan uit het kapitaal van Socrowd. Als er nog niet voldoende kapitaal is terugbetaald kan je samen met de organisatie op zoek gaan naar iemand die jouw inleg kan overnemen. Indien er niemand jouw inleg kan overnemen, dan moet je even wachten tot er voldoende kapitaal is terugbetaald.
- Aandeelhouders bij Socrowd kunnen uittreden in de eerste helft van het jaar, mits goedkeuring door de jaarlijkse Algemene Vergadering, en die gaat telkens door in de maand mei. Het akkoord van de Algemene vergadering is vereist, zodat zij er op kunnen toezien dat Socrowd over voldoende kapitaal beschikt om haar werking te kunnen verder zetten. Na het akkoord van de AV volgt de terugbetaling van uw inleg al binnen enkele weken. We vragen wel nog altijd even uw rekening nummer op, zodat we zeker op de juiste rekening terugstorten.
De raad van bestuur kan in afwachting van de goedkeuring van de balans van het betreffende boekjaar door de algemene vergadering, beslissen om een voorschot uit te betalen. Een uittreding kan geweigerd worden door de Raad van Bestuur, maar enkel indien kan aangetoond worden dat de continuïteit van de vennootschap daarmee ondermijnd wordt. Er is steeds 20% van ons eigen vermogen op korte termijn beschikbaar, voor terugbetaling van opgevraagde aandelen.
Dus als je vervroegd wil uittreden als aandeelhouder, geef dan een seintje op info@socrowd.be. Dan bekijken we of de organisatie die je steunde reeds voldoende kapitaal heeft terugbetaald. Als dit het geval is, dan leggen we de terugbetaling voor aan de eerstvolgende Algemene Vergadering.
Als de lening van de door jou ondersteunde organisatie volledig is terugbetaald, kun je er ook voor kiezen je aandeel niet te verkopen. Daarmee creëer je
ruimte voor maatschappelijk zinvolle projecten van andere organisaties. Dus zo
stijgt het structureel kapitaal van Socrowd, en heeft Socrowd ruimte om nog
meer projecten mee te financieren.
Door de publicatie van een informatienota omtrent het risico van Socrowd aandelen op 16 augustus 2022, valt het plafond van 5.000 euro (= 50 aandelen ) per investeerder weg. Socrowd zal in de periode tussen 16/8/2022 tot 15/8/2023 niet meer ophalen dan 5 miljoen euro.
Voor meer informatie over de aanbieding van Socrowd, raden we aan om het informatiedocument te downloaden en na te kijken alvorens men overgaat tot de aankoop van Socrowd aandelen.
Indien er onvoldoende stakeholders worden gevonden om het project mee te dragen, worden degenen die wel een aandeel kochten hierover uitdrukkelijk gewaarschuwd. Zij krijgen de kans om hun aandeel onmiddellijk te verkopen.
Per project worden hierover specifieke afspraken gemaakt en een timing afgesproken. Indien er na het verlopen van de deadline niet voldoende geld is verzameld, wordt met de aandeelhouders en het project de mogelijkheden overlopen en de betrokkenen ingelicht.
Een aandeel van Socrowd houdt een risico in, aangezien Socrowd met de opgehaalde middelen leningen verstrekt aan andere organisaties. We doen er alles aan om het risico zo klein mogelijk te houden. Onder meer door elke organisatie eerst grondig te laten screenen door de kredietcel voor we een lening geven. Onze specialisten toetsen de maatschappelijke meerwaarde en financiële gezondheid van de organisatie. We bieden met andere woorden geen risico kapitaal aan, maar gaan na of de verstrekte lening zal kunnen worden terugbetaald.
Daarnaast vragen we voor elke lening een waarborg zodat, als er toch iets zou fout lopen, wij - en dus ook de aandeelhouder - in een betere positie staan om het uitgeleend geld terug te krijgen. Tot slot wordt het eventuele verlies gespreid over het volledige kapitaal van Socrowd en staat onze hoofdaandeelhouder Netwerk Solidariteit garant voor een eventueel verlies tot 50.000 EUR. Met deze 3 zekerheden wil Socrowd u als aandeelhouder zo veel mogelijk beschermen.
Organisaties (VZW's, BV's, CV's, etc...) kunnen uiteraard ook aandeelhouder worden van Socrowd. Zij volgen dezelfde weg als een particuliere aandeelhouder. Het is handig om als organisatie ook een mailtje te sturen naar info@socrowd.be als er meerdere contactpersonen zijn. Een aandeel van Socrowd komt bij de aandeelhouder-organisatie gewoon in de financiële vaste activa.
Lees hier alle FAQ over jouw investering
Sinds 14 juni 2017 is er een nieuwe prospectuswetgeving, namelijk de Europese verordening (EU) 2017/1129 van het Europees Parlement en de Raad, omtrent 'het prospectus dat moet worden gepubliceerd wanneer effecten aan het publiek worden aangeboden of tot de handel op een gereglementeerde markt worden toegelaten'.
Dit wetsontwerp heft de wet van 16 juni 2006 op de openbare aanbieding van beleggingsinstrumenten en de toelating van beleggingsinstrumenten tot de verhandeling op een gereglementeerde markt op.
Door de publicatie van een informatiedocument op 16 augustus 2022 met informatie over de aanbieding van Socrowd, is er voor Socrowd geen verplichting voor de publicatie van een prospectus.
Ook minderjarigen kunnen vennoot zijn van Socrowd. Voor de uittreding door minderjarigen is er wel een machtiging van de vrederechter nodig.
De ouders of voogd kunnen een machtiging aanvragen door een verzoekschrift in te dienen bij de Griffie van het Vredegerecht van de woonplaats van de minderjarige.
Wanneer de vrederechter oordeelt dat het verzoek in het belang is van de minderjarige, verleent hij de machtiging. Vanaf dan kunnen de ouders of voogd via een mailtje het aandeel terug opvragen.
Eén B-aandeel van Socrowd kost 100 Euro plus eventueel de administratiekost voor de online aankoop van het aandeel. Er is geen financieel rendement op het aandeel. Op die manier kunnen we de organisaties een renteloze lening aanbieden.
Een lucratieve belegging is dit niet maar we menen dat het maatschappelijk rendement hier van belang is: elke euro die u investeert = 3 euro renteloze lening voor een organisatie die u een warm hart toedraagt.
Een aandeel kopen bij Socrowd erkende CVSO – Toetreding
1 B-aandeel van Socrowd kost 100€
U kan aandeelhouder worden bij Socrowd Erkende CVSO door een veelvoud van 100 euro te storten op de Triodos-rekening van Socrowd
Rekeningnummer : BE88 5230 8019 6241
Begunstigde: Socrowd erkende CVSO
Kerkstraat 108
9050 Gentbrugge
Vermelding: Aankoop x aandelen categorie B (eventueel project vermelden dat u wil steunen)
Na ontvangst van uw bedrag wordt u meteen ingeschreven in het register der vennoten, en ontvangt u een aandeelhoudersbewijs.
Looptijd aandeelhouderschap - Uittreding
In principe koopt u een aandeel voor onbepaalde duur, maar u kan jaarlijks in de loop van de eerste jaarhelft uittreden. Dit kan door een mail te sturen naar info@socrowd.be onder vermelding van uw aandeelhoudersnummer.
Wil u dat het bedrag op een ander rekeningnummer gestort wordt dan het rekeningnummer dat u gebruikt heeft om uw aandeel te kopen, dan moet u het rekeningnummer en de datum van de originele storting doorgeven ter controle, alsook het nieuwe rekeningnummer.
De raad van bestuur kan in afwachting van de goedkeuring van de balans van het betreffende boekjaar door de algemene vergadering, beslissen om een voorschot uit te betalen. Dit wordt geregeld in ons huishoudelijk reglement.
Deze uittreding gebeurt aan nominale waarde (voor B-aandelen), zolang het overgedragen verlies niet groter is dan 5% van de waarde van de A-aandelen. Is het overgedragen verlies groter, dan hebben uitgetreden vennoten recht op de boekwaarde, waar het overgedragen verlies is verminderd met 5% van de waarde van de A-aandelen.
Momenteel is de waarde van de A-aandelen 1.000.000 euro.
Een uittreding kan geweigerd worden door de Raad van Bestuur, maar enkel indien kan aangetoond worden dat de continuïteit van de vennootschap daarmee ondermijnd wordt. Er is steeds 20% van ons eigen vermogen op korte termijn beschikbaar, voor terugbetaling van opgevraagde aandelen.
Informatie voor de Aandeelhouders
Aandeelhouders krijgen een stem (in verhouding met het aantal aandelen, mits een beperking van 10% van het totale stemrecht) op de jaarlijkse Algemene Vergadering, en staan in voor de strategische beslissingen van de vennootschap (vb benoeming bestuurders, goedkeuren afrekening, …).
Daarnaast is er een halfjaarlijkse nieuwsbrief die alle aandeelhouders verder op de hoogte houdt van de activiteiten.
Desgewenst kunnen aandeelhouders zich kandidaat stellen voor een zetel binnen de Raad van Bestuur en/of in de kredietcel.
Voor verdere vragen of opmerkingen, neem gerust contact op:
Mail: info@socrowd.be
Tel: 0468 182 392
Er zijn recent enkel nieuwe wetten en regels van toepassing omtrent aandelen, risicokapitaal, roerende voorheffing, .. We zetten hier alles even op een rijtje:
- De wetgeving rond het verstrekken van risicokapitaal aan startende ondernemingen (Tax Shelter startende ondernemingen) is niet van toepassing op Socrowd-aandelen. Socrowd bestaat namelijk al veel langer dan 4 jaar, en is dus geen 'startende onderneming'. Als je een project steunt op het Socrowd platform investeer je in Socrowd, je investeert niet rechtstreeks in de onderneming of het project.
- Socrowd keert geen dividend uit, dus kan er geen (deel van de) Roerende Voorheffing worden gerecupereerd via je belastingsaangifte.
- Sinds 2019 ben je verplicht op je binnen- en buitenlandse effectenrekening aan te geven op je belastingsbrief. Een aandeel bij Socrowd staat niet op een 'effectenrekening'. Dus de verplichting tot het melden van meerdere effectenrekeningen is hier ook niet van toepassing.
- Bepaalde giften zijn fiscaal aftrekbaar. Maar een aandeel is geen gift, dus hierbij kan dus ook geen fiscale aangifte worden gedaan. Het voordeel is dan wel dat je je inleg helemaal kan terugvragen. Dit is bij een gift niet het geval.
Kortom: aandelen bij Socrowd moeten niet vermeld worden op de belastingaangifte.
Vul onderstaand formulier in. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.