De Hnita-Hoeve in Heist-op-den-Berg herbergt sinds midden jaren '80 één van de oudste jazzclubs van Europa en wordt momenteel gerenoveerd.
Dit project is gesloten voor investeringen.
**UPDATE 19 OKTOBER 2020 **
Fantastisch hoe we op jullie steun konden rekenen! De Socrowd-lening is een levensnoodzakelijke stap in ons project, maar ook daarna gaan we uw steun nog kunnen gebruiken. Stuur een mailtje naar bouwjemee@hnitajazzclub.be om te horen welke mogelijkheden er zijn.
**
Meer dan 100 vrijwilligers brachten in 2018 al 250.000 euro samen om de hoeve aan te kopen en zo de rijke geschiedenis van de club en het jazzerfgoed van bezieler Juul Anthonissen voor een ruim publiek toegankelijk te maken. Volgende stap van dit breed gedragen project is een grondige renovatie tot een kwaliteitsvolle (jazz)club zonder drempels voor publiek of artiest.
Ons verhaal
Opgericht in 1955, is de Hnita Jazz Club de oudste jazzorganisatie van de Benelux. Ook op Europees vlak is de Hnita Jazz Club één van de overgebleven pioniers.
Helemaal uniek is dat de meer dan 1000 concerten die de Hnita Jazz Club in de loop der jaren heeft georganiseerd, stilistisch een groot deel van de jazzgeschiedenis beslaan: van artiesten die zich op de overgang van de swing naar de bebop bevonden, zoals Slim Gaillard en Clark Terry, tot actuele musici als María Grand, Shabaka Hutchings en Vijay Iyer. Of in Vlaamse termen: van Jack Sels en The Peanuts tot TaxiWars, Schntzl en Ottla. Het is geen valse bescheidenheid om te stellen dat, zelfs wereldwijd, weinig jazzpodia dat kunnen zeggen.
De geschiedenis van de club omhelst unieke momenten als de eenmalige doortocht van Charles Mingus, de kennismaking met de jonge Keith Jarrett, de verrassings- en andere optredens van Toots Thielemans, de op album vereeuwigde concerten van Maynard Ferguson en Jackie McLean, de besloten repetitie met Sonny Rollins, het Belgische debuut van Gregory Porter,…: een kleine greep uit een rijk muzikaal parcours.
De passie van oprichter Juul Anthonissen en – na diens overlijden in 2008 – de gedrevenheid van zijn kinderen Peter en Marijke, hebben de club een brede en gewaardeerde uitstraling gegeven.
Van geschiedenis naar toekomst
De huidige renovatie moet resulteren in een moderne en laagdrempelige concertlocatie die de sfeer van weleer combineert met hedendaags comfort en brede toegankelijkheid. Hnita vzw kan al rekenen op steun van heel wat lokale bedrijven en particulieren en betrekt, waar mogelijk, ook het lokale onderwijs bij het project. Ook de gemeente Heist-op-den-Berg staat achter dit project en is momenteel aan de slag met de bewaring en archivering van de volledige collectie van oprichter Juul Anthonissen.
Om de verbouwingen binnen een normale termijn af te kunnen werken, hebben we nood aan een lening van 150.000 euro. Socrowd stelt ons die renteloos ter beschikking als we zelf 50.000 euro inzamelen via een crowdfundingsactie.
Ons een lening schenken via de aankoop van Socrowd-aandelen is een investering in cultuur, muziek en een onmisbare bijdrage tot het voortbestaan van een toegankelijke en laagdrempelige concertlocatie met een unieke en rijke geschiedenis. Per 100 euro die jullie via Socrowd investeren, kunnen wij 300 euro lenen. En als de lening is afbetaald, krijg jij je inleg gewoon terug.
Wie zijn we?
Hnita vzw wil het jazzerfgoed van stichter Juul Anthonissen bewaren, ontsluiten en verruimen door het uitbouwen van een kwaliteitsvolle jazzclub zonder drempels. Dit zowel voor artiesten van divers pluimage – lokaal en internationaal – als voor het brede publiek uit de ruime omgeving, met ruimte voor experiment en volledig gedragen door vrijwilligers. Over oprichter Juul maakten Philippe Cortens, Carlo Dieltjens en Bob Maes de mooie documentaire 'Juul's Ears'. Dit is de trailer:
Oh ja, de naam 'Hnita' is de achtste-eeuwse benaming voor de rivier de Nete die door Heist-op-den-Berg stroomt :).
Campagnebeeld bovenaan door Marijke Anthonissen, 1982. Met: Willem Duys, Juul Anthonissen, Toots Thielemans, Freddy Rottier, Albert Van Camp
Impact:
Dit project is gesloten voor investeringen.
Bij 100% vermenigvuldigt Socrowd jouw spaargeld met 3. Op die manier krijgen wij onze renteloze lening. Zodra wij die hebben terugbetaald, kan je je aandeel terug opvragen.
Lees voor het investeren de infonota
Vul onderstaand formulier in. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.
Registreer u vandaag nog en begin met investeren in de projecten die u een hart toedraagt.
U bent reeds actief of er is een fout opgetreden.
Klik hier om een nieuwe paswoord aan te vragen.
Indien u problemen blijft ondervinden, gelieve dan contact op te nemen met onze diensten.
Socrowd Erkende CVSO • T +32 468 182 392 • info@socrowd.be
U zal een e-mail ontvangen van uw registratie. Het is belangrijk dat u uw registratie bevestigt, daarna krijgt u toegang tot MySocrowd.
Mocht u de e-mail niet hebben ontvangen (check ook even uw spam-folder) probeer dan de paswoord-reminder (via de login-knop), u krijgt dat een nieuw paswoord toegewezen.
Indien de problemen zich blijven voordoen, neem dan contact op met onze diensten.
Socrowd Erkende CVSO • T +32 468 182 392 • info@socrowd.be
Sorry, deze gebruikersnaam werd niet teruggevonden in ons bestand.
Nog geen login? Maak er hier vlug eentje aan!
Socrowd Erkende CVSO • T +32 468 182 392 • info@socrowd.be
U moet inloggen om verder te gaan.
Nog geen login? Maak er hier vlug eentje aan!
Sorry, Uw gebruikersnaam en/of paswoord is niet correct. Indien u meerdere keren na elkaar foutief inlogt wordt uw account geblokkeerd voor een korte periode, gelieve in dat geval later opnieuw te proberen.
Vul uw gebruikersnaam in en we sturen u een e-mail om uw paswoord te resetten.
Nog geen login? Maak er hier vlug eentje aan!